Litobratřice

Akce a novinky v Litobratřicích


Rok 2006



PROSINEC 2006

5.12.2006, 15:24

V tomto měsící jsme si vyzkoušeli ztížené podmínky pro přenos wifi signálu - mlhy, déšť. Jelikož jsem nezaznamenal stížnosti na dostupnost internetu, zdá se, že i ve ztížených podmínkách je signál kvalitní i ve vzdálenějších lokalitách. Pokud někdo zaznamenal zhoršení, dejte prosím vědět.

Pravděpodobně tuto sobotu 9.12. v dopoledních hodinách budeme měnit přístupový bod pro spojení s jiřickým vysílačem, současně nainstalujeme záložní zdroj. Během instalace bude internet mimo provoz, pokusíme se výměnu provést co nejrychleji. Výpadek by měl trvat maximálně 1 hodinu, děkujeme za pochopení.

Josef Pavlovič


LISTOPAD 2006

3.11.2006, 09:28

Minulý měsíc jsme zorganizovali setkání členů sdružení, toto se nesetkalo s velkým ohlasem. Kdo nebyl přítomen a neví si rady se správným zabezpečením svého PC, má možnost si dohodnout individuální termín.

Dohodli jsme postup pro oznamování poruch, určili osoby, které budou poruchu řešit.

Hlášení poruch
Prosím provádějte pomocí SMS nebo mailu, zasílejte na tyto osoby:
Martin Michal
Josef Pavlovič
Luděk Jelínek
Tomáš Veselý

Odstranění poruchy proběhne v nejbližším možném termínu (vzhledem k zaměstnání výše uvedených).

Sledování množství stažených dat
Bude zakoupen software pro měsíční sledování množství stažených dat. Tuto statistiku budeme měsíčně vyhodnocovat.

Josef Pavlovič


ŘÍJEN 2006

2.10.2006, 13:17

Vážení členové sdružení!
Dá se říct, že jsme uspokojili všechny zájemce o internet a máme signál po celých Litobratřicích. V uplynulém měsíci jsme zlepšili dostupnost signálu pro oblast pod hřištěm instalací AP na obecní stodole. Tímto děkuji především Martinovi Michalovi, Tomáši Veselému a Luďkovi Jelínkovi, kteří ve svém volném čase nainstalovali přístupové body i koncová zařízení u všech uživatelů.

Jak jsem psal v minulé zprávě, zaznamenali jsme velice vysoký provoz na datové lince. Situace se zhoršila natolik, že nebylo možno korektně používat internet pro práci, protože veškeré volné pásmo si zabrali tzv. stahovači (downloadeři).

Jak?
- stahováním filmů
- sledováním TV přes internet
- posloucháním radia přes internet
- zavirováním - poskytnutím svého PC pro ukládání filmů a velkých souborů, jejich následnému stahování kýmkoliv z internetu

Ve všech případech se jednalo o nezodpovědné chování některých našich členů, na což dopláceli ostatní uživatelé. Proto jsme museli přistoupit k technickým opatřením, která zabrání zahlcení našeho pásma pro přístup na internet. Pro zajímavost - stejně silnou datovou konektivitu - 2 Mbit/s - používají Moravskoslezské cukrovary pro 100 uživatelů.

Stále platí, co jsem psal v minulé zprávě.
Pokud máte někdo zájem o tištěné faktury, dejte vědět. Kdo chcete dávat faktury do účetnictví, potřebuji název a sídlo, IČ a DIČ, zašlete mi mailem.

Něco k nastavení PC
Být připojen k vysokorychlostnímu internetu s sebou nese zvýšení rizika napadení PC a použití vašeho PC pro odkládání a sdílení dat jinými uživateli na internetu, tzv, downloadery. Zaznamenal jsem velice vysoký provoz na naší síti, to by signalisovalo, že někdo (někteří) jsou již dowloaderem infikováni. Pro zabránění infikování PC je nutné:

1) Mít aktuální verzi antivirového programu.
Mění se i několikrát denně, doporučuji nastavit kontrolu aktuálního antiviru vždy při startu.
2) Mít aktuální Windows.
Toto řeší systém Windows update, opět doporučuji nastavit na automatiku
3) Mít zapnutý firewall.
Firewall je součástí windows XP, tím zabráníte ostatním, aby se šťourali ve vašem PC.
4) Zabezpečení v Internet exploreru.
Doporučuji nastavit vysoké zabezpečení.
5) Kontrolovat PC na přítomnost adware.
Na stránkách www.lavasoft.com je zdarma ke stažení ad-aware SE Personal.
6) Nespouštět soubory s podezřelými příponami.
Tyto soubory obvykle chodí poštou jako spamy, maily od neznámého odesilatele proto raději hned smažte. Nejpodezřelejší přípona je .exe.

Nově jsem otestoval antispywareový program Spyware Doctor, upozorní automaticky na škodlivý obsah otevírané stránky a zabrání infikování počítače. Bohužel se jedná o placený SW za 30,- dolarů na stanici, je možno koupit i multilicenci pro 25 uživatelů za 379,- dolarů - tj cca 360,- Kč na uživatele. V testech se tento produkt umisťuje většinou na prvním místě, podívejte se na www.spywaredoctor.com.

Myslím, že jsem nastínil několi témat, která bych rád řešil se všemi členy sdružení. Proto bych všechny rád viděl na schůzi, kde budeme presentovat nastavení PC a dohodneme ostatní detaily, jak dál s provozem internetu, servisem atd.

Předběžný termín navrhuji na pátek 6.10. ve 20 hodin, upřesním nejpozději ve středu 4.10.

Josef Pavlovič


ZÁŘÍ 2006

1.9.2006, 14:11

Vážení členové sdružení!
Opět jsme se rozrostli, v současné době máme 27 členů. V uplynulém měsíci jsme zlepšili dostupnost signálu pro oblast drnholeckou a u rybníka. V nejbližší době chceme instalovat další přístupový bod (AP) - na obecní stodole - pro zlepšení signálu pod hřištěm.

Pokud máte někdo zájem o tištěné faktury, dejte vědět. Kdo chcete dávat faktury do účetnictví, potřebuji název a sídlo, IČ a DIČ.

Něco k nastavení PC
Být připojen k vysokorychlostnímu internetu s sebou nese zvýšení rizika napadení PC a použití vašeho PC pro odkládání a sdílení dat jinými uživateli na internetu, tzv, downloadery. Zaznamenal jsem velice vysoký provoz na naší síti, to by signalisovalo, že někdo (někteří) jsou již dowloaderem infikováni. Pro zabránění infikování PC je nutné:

1) Mít aktuální versi antivirového programu.
Mění se i několikrát denně, doporučuji nastavit kontrolu aktuálního antiviru vždy při startu.
2) Mít aktuální Windows.
Toto řeší systém Windows update, opět doporučuji nastavit na automatiku.
3) Mít zapnutý firewall.
Firewall je součástí windows XP, tím zabráníte ostatním, aby se šťourali va vašem PC.
4) Zabezpečení v Internet exploreru.
Doporučuji nastavit vysoké zabezpečení.
5) Kontrolovat PC na přítomnost adware.
Na stránkách www.lavasoft.com je zdarma ke stažení ad-aware SE Personal.
6) Nespouštět soubory s podezřelými příponami.
Tyto soubory obvykle chodí poštou jako spamy, maily od neznámého odesilatele proto raději hned smažte. Nejpodezřelejší přípona je .exe

Zdravím a přeji příjemný den
Josef Pavlovič


ČERVEN 2006

17.6.2006, 14:29

Aktuální informace sdružení LITOBRATŘICE-NET pro zájemce o připojení k internetu

Vážení příznivci vysokorychlostního internetu!
Zasílám Vám několik aktuálních informací o současném stavu připojování zájemců v Litobratřicích k vysokorychlostnímu internetu pomocí WiFi a činnosti neziskové občanského sdružení LITOBRATŘICE-NET.

Sdružení LITOBRATŘICE-NET bylo koncem dubna 2006 zaregistrováno na Ministerstvu vnitra ČR (viz. stanovy). Nyní se vyřizuji všechny administrativní záležitosti a připravuje se zbudování přístupového bodu (AP) na místní kostelní věži.

Od pondělí 19.6. do středy 21.6. budeme ve večerních hodinách od 20:00 do 22:00 hod. obcházet všechny zájemce a zjišťovat potřebné zařízení pro bezdrátové připojení (WiFi karta + anténa + kabel). Během čtvrtka 22.6. by měl být zprovozněn signál pro přístup do internetu z vysílače v Jiřicích pro náš přístupový bod na věži kostela v Litobratřicích, který bude dokončen během pátku 23.6.2006.

Během víkendu 24.-25.6. a následujích několika dnů budou připojeni všichni zájemci. Při montáži klientského zařízení u každého zájemce bude podepsána závazná přihláška do sdružení a zaplacena cena za zařízení. Tzn. do konce června 2006 by měl mít každý člen sdružení přístup k vysokorychlostnímu internetu.

Cena připojení
Každý člen sdružení si musí zakoupit WiFi klientské zařízení k bezdrátovému připojení (WiFi karta + anténa + kabel). Cena zařízení se pohybuje podle místa připojení v rozmezí: 2 000,- až 3 000,- Kč.
Každý člen potom platí měsíční členský poplatek (paušál) za připojení k internetu: 350,- Kč. Nejlépe bezhotovostně na účet sdružení.

Také Vám zasílám několik dokumentů, kde se dozvíte zajímavé informace o sdružení LITOBRATŘICE-NET, možnostech bezdrátového připojení, otázky a odpovědi.

Sdělte prosím tyto informace všem ostatním, ke kterým se nedostaly a které by mohli zajímat. Také jsem pro Vás dnes vytvořil krátkou prezentaci o sdružení v PowerPointu. Kdo nemá nainstalován PowerPoint, lze použít prohlížeč Pptview.

V případě, že máte další dotazy, zajímavé názory a připomínky, můžete mi je zaslat na můj e-mail.

Ještě jednou Vám děkuji za projevený zájem o WiFi internet a těším se na další spolupráci.

S pozdravem
Martin Michal, sdružení LITOBRATŘICE-NET.

Copyright © 2006 – 2017 LITOBRATŘICE-NET. Vytvořil Martin Michal. Všechna práva vyhrazena. Aktualizováno: 21.1.2011 20:00